На ТОТ росіяни намагаються придушити прояви проукраїнських настроїв серед населення – Міноборони

Джерело: Ганна Маляр/Telegram

28 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що на тимчасово окупованій території України російські війська намагаються дедалі більше посилювати заходи з недопущення поширення проявів проукраїнських настроїв серед населення.

Маляр пояснила, що росіяни удосконалюють практику постійного та ситуативного реагування на прояви патріотично налаштованих громадян шляхом застосування планових та раптових перевірок і репресивних заходів та спеціальних пропагандистських акцій.

Так, з початку серпня цього року російські окупаційні адміністрації на ТОТ Запорізької області активізували запровадження грантової російської програми, що під виглядом пошуку та підтримки талановитої місцевої молоді передбачає агресивне нав’язування проросійських та антиукраїнських настроїв.

Представники ФСБ РФ також активізували пошук проукраїнськи налаштованих місцевих громадян, збільшивши кількість мобільних блокпостів, на яких ретельно перевіряються мобільні телефони та наявність у цивільних осіб сім-карток українських операторів.

Окрім цього, окупанти, часто без попередження, забороняють переміщення громадян у населених пунктах, в яких виявляють ознаки проукраїнських настроїв населення.

24 серпня цього року було раптово  введено заборону на в’їзд і виїзд громадян у населеному пункті Великі Копані на тимчасово окупованій території Херсонської області. Підставою для проведення блокування населеного пункту стало нібито виявлення державної української символіки, — повідомила заступниця міністра.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.

Днями Букви розмістили допис про родину російського окупанта, де на першому фото – неповнолітня 9-класниця…