На Чернігівщині викрито злочинну групу, яка допомагала військовозобов’язаним чоловікам виїжджати з України

Джерело: Служба безпеки України

У Чернігівській області викрито злочинну групу, яка, за допомогою очільниці місцевого ЦНАПу, заробила мільйони гривень на ухилянтах.

За даними правоохоронців, організаторка незаконної схеми – очільниця ЦНАПу – разом із трьома спільниками, допомагали ухилянтам уникнути мобілізації, видаючи фіктивні довідки для військовослужбовців, які виїжджають за кордон. Вартість “довідки” – від 2500 доларів.

Потім, використовуючи ці підробки, фігуранти забезпечували своїх клієнтів дозволами на виїзд за кордон на постійне місце проживання.

Таким чином зловмисники заробили на мобілізації в умовах війни майже 4 000 000 гривень.

Для реалізації схеми її організаторка разом зі спільниками використовувала особисті зв’язки у місцевому військкоматі та міграційній службі.

Встановлено, що для “немісцевих” клієнтів посадовиця ЦНАПу особисто займалась питаннями зміни адреси реєстрації. Це було необхідно, аби ухилянтів можна було поставити на облік і потім “списати” саме через місцевий військкомат.

Двоє її спільників підшукували клієнтів серед потенційних призовників і діяли як посередники для передачі грошей за корупційні “послуги”.

Ще один фігурант – представник кримінального світу, який перебуває за кордоном і звідти координував діяльність учасників оборудки.

Під час обшуків за місцями проживання і роботи фігурантів виявлено:

  • готівку, одержану злочинним шляхом;
  • фальшиві довідки з військкомату;
    комп’ютерну техніку із доказами злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили всім чотирьом зловмисникам про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань);
  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Троє з них перебувають під вартою без права внесення застави. Ще один фігурант переховується від правосуддя за кордоном. Вирішується питання щодо оголошення його у міжнародний розшук.

Крім того, перевіряється причетність до оборудки посадовців місцевих військкоматів та міграційної служби.

Зловмисникам загрожує до 9 років тюрми з конфіскацією майна.

  • У трьох областях України затримано ще 4-х співробітників військкоматів та ВЛК, які заробляли на ухилянтах.
  • В Івано-Франківську викрито схему фіктивного зарахування на військову службу до підрозділів охорони Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки родичів місцевих посадовців та футболістів прикарпатського професійного клубу.
  • Співробітники Державного бюро розслідувань викрили масштабну схему заробітку на оформленні підроблених медичних довідок про непридатність до військової служби у Миколаївському обласному центрі психічного здоров’я.
  • Прокуратура повідомила про підозру голові київської ВЛК, який фальсифікував довідки для виїзду за кордон військовозобов’язаним чоловікам.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.