«Найгірший приклад імперіалізму»: в УГКЦ прокоментували слова Папи Франциска про «велику» Росію

Джерело: Українська греко-католицька церква

Глава Української греко-католицької церкви прокоментував висловлювання Папи Римського Франциска, який під час зустрічі з католицькою молоддю РФ заявив про “велич Росії Петра І та Катерини ІІ”.

Глава й отець УГКЦ висловив сподівання, що ці слова Папи Франциска були сказані спонтанно, без жодних спроб історичних оцінок, а тим паче підтримки імперіалістичних амбіцій Росії.

“Розділяємо великий біль, спричинений ними не лише серед єпископату, духовенства, монашества та вірних нашої Церкви, а й інших конфесій і релігійних організацій. Водночас усвідомлюємо і те глибоке розчарування в суспільстві, яке вони спричинили”, – йдеться у заяві отця УГКЦ.

Також зазначається, що слова про “велику Росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності” – найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму.

Зокрема, глава УГКЦ зауважив, що існує небезпека, що ці слова Франциска можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні – війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу.

Крім того, в Українській греко-католицькій церкві наголосили, що приклади, наведені Святішим Отцем Франциском, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною “Третьої світової війни по частинах”.

“Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії Росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб “бути росіянами”. З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації”, – йдеться у заяві ЦГКЦ.

А також зазначається, що Українська греко-католицька церква разом з усіма громадянами нашої держави засуджує ідеологію “русского міра” та весь кримінальний спосіб “бути росіянами”.

“Сподіваємося, Святіший Отець почує наш голос. За кілька днів єпископи нашої Церкви об’єднаються у м. Рим для щорічного Синоду Української греко-католицької церкви. Ми матимемо нагоду зустріти Його Святість та особисто донести до нього сумніви й біль українського народу, довіряючи його батьківській турботі про нього”, – заявили в УГКЦ.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.