Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Японії: обговорили продовження дії «зернового коридору»

Джерело: Володимир Зеленський у Telegram

Сьогодні, 29 серпня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою, під час якої сторони обговорили функціонування “зернового коридору”, реалізацію “формули миру” та безпекові гарантії для України.

Глава держави подякував за всебічну допомогу з боку Японії, зокрема за підтримку української “формули миру”. Також президент розповів про наступний раунд консультацій на рівні радників з питань національної безпеки, підготовку Глобального саміту миру та запросив Японію до участі в цих важливих заходах.

Зокрема, Володимир Зеленський високо оцінив Спільну декларацію G7 щодо безпекових гарантій для України, ухвалену під час японського головування в “Групі семи”.

“На часі – укладення відповідних двосторонніх угод у межах цієї декларації. Ми готові розпочати цей переговорний процес із Японією якнайшвидше”, – зазначив президент України.

Він також поінформував прем’єр-міністра Японії про зусилля, яких докладає Україна для продовження дії “зернового коридору” в Чорному морі, зокрема шляхом створення альтернативних маршрутів.

Лідери також обговорили підготовку Конференції з питань відновлення України, запланованої в Японії на початок наступного року.

Окрім цього, президент України та прем’єр-міністр Японії скоординували кроки напередодні важливих міжнародно-правових заходів.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…