ЄС закликав Росію відновити «зерновий коридор» – Reuters

Джерело: Reuters

Високопоставлений представник Європейського Союзу Валдіс Домбровскіс звернувся до Росії із закликом відновити угоду, яка передбачає безпечний експорт зерна з України через порти Чорного моря.

За його словами, російські обмеження щодо транспортування українського зерна Чорним морем створюють проблеми не лише для Києва, але й для багатьох країн, що розвиваються.

“Росія використовує зерно як зброю. Ми підтримуємо всі зусилля Організації Об’єднаних націй та Туреччини щодо “Чорноморської зернової ініціативи”, – зауважив Домбровскіс, додавши, що блок надає Україні альтернативні торговельні маршрути, відомі під назвою “маршрути солідарності”, для зерна та іншого експорту.

Водночас посадовець наголосив, що близько 45 мільйонів тонн зерна, насіння олійних культур та супутніх товарів було експортовано альтернативними маршрутами через Польщу та Румунію, що стало “вагомим рятувальним колом для України”.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня. 

Надлишок нафти на світовому ринку штовхає її ціну вниз, а разом з нею нижче встановленого порогу у $60 за барель опустилася і вартість російського сорту.