Тайвань попереджає про зростання військової напруженості через активність китайських літаків

Джерело: Reuters

29 серпня Міністерство оборони Тайваню попередило про можливе “різке зростання” військової напруженості після повідомлення про відновлення військової активності Китаю, включаючи винищувачі, які перетинають умовну середню лінію Тайванської протоки.

Острів Тайвань, який Китай вважає своєю територією, протягом трьох років скаржився на посилення військового тиску з боку Пекіна, здебільшого у формі повітряних сил КНР.

Міністерство повідомило, що вранці 29 серпня було зафіксовано 12 китайських військових літаків у зоні розпізнавання протиповітряної оборони, з яких сім перетнули середню лінію — шість винищувачів J-10 і один безпілотник.

Окрім цього, п’ять китайських кораблів також здійснили “патрулювання бойової готовності”, повідомило Міністерство, не вказуючи місцезнаходження.

Умовна середня лінія роками служила неофіційним бар’єром між двома сторонами, поки китайська авіація не почала регулярно перетинати її рік тому.

Збереження мирного та стабільного статус-кво в Тайванській протоці має вирішальне значення для безпеки та процвітання Індо-Тихоокеанського регіону, і всі сторони, включаючи Пекін, несуть спільну відповідальність за його підтримку, пояснили у Міністерстві.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.