СБУ викрила понад 3,5 тис. організаторів та учасників псевдовиборів на ТОТ

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки України викриває осіб, які займаються організацією псевдовиборів на тимчасово окупованій території України, і вже встановили понад 3,5 тисячі колаборантів та їхніх російських “кураторів”, які беруть участь в організації незаконного голосування.

За допомогою фейкового голосування, Росія сподівається “легалізувати” своїх ставлеників в окупаційних органах РФ на ТОТ Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Виявлено, що представникам так званих “виборчих комісій” окупанти обіцяють фінансову винагороду у розмірі від 10 тисяч російських рублів.

Гауляйтери також примушують місцевих мешканців прийти на “голосування”.

Наприклад, в Бердянську російські окупанти і їх спільники примушують головних лікарів медичних установ направляти на участь у фейкових виборах “100%” медперсоналу.

До того ж окупанти планують здійснювати обшуки помешкань місцевих жителів, в присутності озброєних представників окупаційної поліції РФ, для збору підписів за “потрібних кандидатів”. 

Є інформація про те, що Кремль планує провести фейковий референдум на початку вересня цього року.

За всіма викритими фактами тривають розслідування у межах кримінальних проваджень, розпочатих слідчими Служби безпеки за двома статтями:

  •  ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Зараз СБУ фіксує незаконну діяльність всіх ідентифікованих організаторів псевдовиборів для подальшого притягнення їх до відповідальності.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.