Індія вперше запустила ракету для дослідження Сонця

Джерело: Sky news

Через десять днів після успішної посадки Індії першого в історії космічного корабля на південній стороні Місяця країна запустила “Aditya L1” — свою першу місію з дослідження Сонця.

Космічний апарат був запущений на ракеті-носії полярних супутників об 11:50 за місцевим часом.

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) заявила: 

“Запуск Aditya-L1 за допомогою PSLV-C57 виконано успішно. Апарат розмістив супутник точно на призначену орбіту. Перша в Індії сонячна обсерваторія почала свою подорож до пункту призначення Сонце-Земля L1”.

Aditya L1 пройде 1,5 мільйона кілометрів протягом приблизно чотирьох місяців і виведе себе на гало-орбіту навколо точки Лагранжа (L1) системи Сонце-Земля.

За даними ISRO, місія Aditya-L1 є першою індійською сонячною місією класу космічної обсерваторії для вивчення атмосфери Сонця.

Довгострокові дані місії можуть допомогти краще зрозуміти вплив Сонця на кліматичні моделі Землі.

Коронограф ліній видимого випромінювання (VELC) було розроблено таким чином, що він буде безперервно надсилати великі дані про спектральні лінії.

Щодня він надсилатиме 1440 зображень, тобто щохвилини зображення Сонця надсилатиметься на наземні станції, де їх потрібно буде прочитати, вивчити, обробити та розповсюдити вченим у всьому світі.

Кожен шторм, який виходить із Сонця і прямує до Землі, проходить через L1. Супутник, розміщений на гало-орбіті навколо L1 системи Сонце-Земля, має головну перевагу в тому, що він постійно спостерігає за Сонцем без затемнення.

Це забезпечить більшу перевагу спостереження за сонячною активністю та її впливом на космічну погоду в реальному часі.

Катар передасть Збройним силам України 24 самохідні гаубиці PzH ​​2000 у межах угоди з урядом Німеччини, повідомляє видання з посиланням на власні джерела. Натомість отримає від Берліна партії нових машин.

В Україні станом на 16 вересня вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю на площі у 10,9 млн га.

16 вересня президентка Молдови Мая Санду перервала своє інтерв’ю в етері через землетрус під час прямої трансляції.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.