В Перу знайшли останки людини, яка була похована з аксесуарами з людської кістки

Джерело: Insider

Усередині гробниці знайшли 3000-річні останки елітного духовного лідера, який отримав назву “Принц Пакопампи”, обличчям вниз зі схрещеними ногами.

Останки були знайдені поряд з артефактами, які, як вважають, зроблені з людської кістки, і печатками з символами, які, можливо, належали культу, який поклонявся хижим тваринам. 

Під час археологічних розкопок практику поховання останків обличчям вниз дослідники приписують забобонному ритуалу поховання, щоб запобігти поверненню нещодавно померлого з мертвих.

Археолог додав, що схрещені ноги вважаються навмисним жестом релігійного значення, оскільки подібне різьблення на камені тієї епохи (3000-50 рр. до н. е.) зображує релігійних діячів у позах зі схрещеними ногами. 

“Принца Пакопампи” було знайдено у великій гробниці в рамках великомасштабного археологічного проєкту, який виконується з 2005 року.

Фото: Insider

“Ця гробниця має незвичайну особливість розміщення померлого в східній половині ями, а похоронні жертви в західній половині. Після розміщення померлого гробниця була заповнена ґрунтом, який містив велику кількість навуглецьованого матеріалу та попелу, а також багато археологічні артефакти”, – розповів керівник археологічного проєкту Юдзі Секі.

Серед артефактів, похованих разом із принцом Пакопампи, було знайдено навмисно, чаша, прикрашена різьбленими лініями та прикрашені штампи, які, мабуть, використовувалися для прикраси тіл еліти.

“Це перший приклад гробниці з трьома печатками в Андському регіоні. Немає слідів її використання, тому цілком можливо, що вони були інструментом, який символізував владу цієї людини. Крім того, як і багато еліти гробниць, він був покритий червоним пігментом кіноварі, в основному на лиці”, – зазначив Секі.

Фото: Insider

На додаток до штампів і шматків кераміки, поруч з тілом було виявлено артефакт, який, імовірно, зроблений з людської кістки.

Сили спеціальних операцій презентували фільм, у якому поділились подробицями операції в Кринках, зокрема розповіли про ліквідацію одного з командирів росіян. 

З початку повномасштабного вторгнення лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко здійснив майже 130 поїздок на фронт, підтримуючи бригади та батальйони Сил оборони. Він підрахував, що загальна відстань його поїздок перевищила 200 тисяч кілометрів.

Колишній міністр оборони Японії Ішіба Шіґеру буде наступним прем’єр-міністром країни після перемоги на виборах лідера Ліберально-демократичної партії.

Головний помічник глави угорського уряду Балаж Орбан викликав шквал критики після заяви, що у випадку вторгнення Росії в Угорщину вона б не стала захищатись, як Україна.

Працівники Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження через смерть військовослужбовця в ДТП. За кермом автомобіля, який наїхав на чоловіка, був один із керівників Ніжинського райуправління поліції.