У США знайшли корабель, який затонув у 1881-му році

Джерело: The New York Times

В озері Мічиган, штат Вісконсин, знайшли корабель” Тринідад”, який затонув у 1881-му році. Судно використовували для торгівлі зерном на Великах озерах.

Знахідку знайшли на глибині близько 82 метрів, близько за 16 км від берегової лінії Алгоми штату Вісконсин. Його виявили дослідники корабельних аварій Брендон Бейллод і Роберт Джек.

Це судно побудували у 1867-му році, а надалі використовували його для перевезення вантажів між Мілуокі, Чикаго та Освего, Нью-Йорк. Відомо, що власники погано обслуговували його, а також воно страждало від постійних витоків.

Фото: Associated Press

Вважається, що капітан Хіггінс пришвартував “Тринідад” у Порт-Гуроні посеред подорожі, оскільки не вирів, що воно витримає осінній шторм. На весні він вирішив продовжити плавання, але під час цієї подорожі корабель почав набирати воду. Згодом він затонув, але команда вижила.

Судно вдалося знайти, оскільки капітан Хіггінс надав детальну інформацію про місце, де корабель перебував востаннє. Знахідку виявили за допомогою гідролокатора

“Ми були приголомшені, побачивши, що не тільки рубка все ще була на ній, але й усі шафи з усім посудом, складеним у них, і всіма речами екіпажу”, – підсумував пан Бейлод.

Вчені сподіваються, що уламки судна передадуть до Національного реєстру історичних місць наступного року.

Фото: Associated Press

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.