«Класичний шантаж»: глава МЗС України розкритикував вимоги Росії щодо зернової угоди

Джерело: CNN

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що умови Росії щодо відновлення Чорноморської зернової угоди є “шантажем”.

Угоду “треба відновити”, але не “шляхом шантажу та виконання примх Росії”, сказав він.

Раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія буде готова розглянути питання про повернення до угоди, “як тільки всі домовленості про зняття обмежень на експорт російської сільськогосподарської продукції будуть повністю виконані”.

Кулеба сказав, що “не було ні правових, ні політичних підстав для виходу росіян з угоди”, додавши, що якщо Україна “піде на поступки зараз”, Росія “повернеться, а потім знову вийде через місяць, щоб висунути нові умови”.

“Це просто класичний шантаж”, – сказав він.

Кулеба заявив, що Росії не можна довіряти, тому необхідно розвивати альтернативні морські експортні шляхи, що може бути здійснено Україною за умови посилення безпеки.

“Ми вже показали, що це працює. Ми вже показали, що є країни, які висловлюють зацікавленість у тому, щоб допомогти нам організувати ці смуги на стабільній основі”, – зазначив Кулеба.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.

17 вересня вперше відбувся централізований обмін повістками в електронному вигляді. Загалом Укрпошта отримала близько шести тисяч повісток щодо виклику військовозобов’язаних до ТЦК.

Посли країн “Великої сімки” підтримали та привітали схвалення Радою закону щодо реформи митниці.

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум  підтримує ту саму зовнішню політику свого попередника щодо невтручання у зовнішні справи. Нещодавно вона відхилила запрошення українського президента Володимира Зеленського відвідати Київ.