Літо 2023 року було найспекотнішим за всю історію спостережень

Джерело: CNN

Це літо було найтеплішим на планеті з початку ведення записів у 1940 році, згідно з даними Служби зміни клімату Copernicus Європейського Союзу.

Згідно з даними Copernicus, середня глобальна температура цього літа становила 16,77 градуса Цельсія, що на 0,66 градуса Цельсія вище середнього показника з 1990 по 2020 роки.

Планета пережила найспекотніший червень за всю історію спостережень, за яким слідував найспекотніший липень – обидва з великим відривом побили попередні рекорди.

Серпень також був найтеплішим місяцем за всю історію спостережень, за винятком липня. Середня глобальна температура за місяць склала 16,82 градуса за Цельсієм, що на 0,31 градуса вище попереднього рекорду, встановленого у 2016 році.

“Наша планета щойно пережила сезон кипіння – найспекотніше літо за всю історію спостережень. Розпочався кліматичний зрив”, – сказав Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН.

Чи стане цей рік найтеплішим на планеті за всю історію спостережень, поки що невідомо.

Вчені кажуть, що наступний рік, швидше за все, буде ще спекотнішим.

“Наукові докази переконливі – ми продовжуватимемо бачити нові кліматичні рекорди та більш інтенсивні та часті екстремальні погодні явища, які впливають на суспільство та екосистеми, доки ми не припинимо викиди парникових газів”, – сказала Саманта Берджесс, заступниця директора Copernicus.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 25 жовтня, заявив, що планує залучити українців до розробки внутрішнього Плану перемоги.

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що шість керівників обласних та спеціалізованих прокуратур написали заяви на звільнення.

Бейонсе з’явиться з кандидаткою у президенти США Камалою Гарріс на мітингу в Х’юстоні в п’ятницю, 25 жовтня, згідно з близькими до її кампанії джерелами.

Рідкісну друковану копію дитячої історії Антуана де Сент-Екзюпері “Маленький принц” планують продати за 1,25 мільйона доларів.

У п’ятницю, 25 жовтня, Північна Корея заявила, що будь-який крок щодо направлення своїх військ для допомоги Росії у війні проти України “відповідатиме міжнародному праву”. Однак країна так і не підтвердила відправку військ.