Немає ознак навмисної атаки Росії на Румунію – Столтенберг

Джерело: Reuters

Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував падіння уламків російського безпілотника на територіЇ Румунії, яка є членом альянсу. За його словами, це не можна назвати навмисною атакою Росії на Румунію.

На початку тижня Україна заявила, що безпілотники здетонували в Румунії під час нічного авіаудару Росії по українському порту через річку Дунай.

Атаки на українські порти почастішали з липня, коли Росія відмовилася від зернової угоди, яка дозволяла безперешкодний експорт українського зерна морем.

Румунські офіційні особи спочатку заперечували звинувачення України, та через декілька днів змінили позицію, коли міністр оборони Анхель Тілвар заявив, що частини того, що могло бути російським безпілотником, впали на румунську землю.

“У нас немає жодної інформації, яка б вказувала на навмисну атаку з боку Росії, і ми очікуємо результатів поточного розслідування”, – заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг законодавцям ЄС.

Він наголосив на ризиках російських авіаударів у такій близькості від території альянсу.

“Це демонструє ризики інцидентів і аварій. Незалежно від цього результату (розслідування), те, що ми бачили, звичайно, – це багато боїв, а також повітряні атаки поблизу кордонів НАТО”, – сказав він.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.

У вересні російська армія щоденно втрачала на полі бою в Україні у середньому по 1271 особі вбитими та пораненими. Відповідні дані оприлюднив високопосадовець Північноатлантичного альянсу на брифінгу в Брюсселі в кулуарах засідання міністрів оборони 17 жовтня.