Україна та Естонія підписали меморандум про співпрацю у сфері охорони здоровʼя

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко та міністерка охорони здоровʼя Естонської Республіки Рійна Сіккут підписали меморандум про співпрацю очолюваних ними міністерств.

Метою підписаного меморандуму є продовження та розвиток партнерства між міністерствами охорони здоровʼя України та Естонії, створення основи для співробітництва у галузі охорони здоров’я, захисту життя та здоров’я людей.

У межах меморандуму передбачаються наступні основні напрями співпраці:

  • надання гуманітарної допомоги;
  • покращення доступу українських біженців до екстреної та первинної меддопомоги та послуг з підтримки психічного здоровʼя;
  • сприяння щодо надання медичних послуг пораненим громадянам України, особливо, що стосується проходження реабілітації та виготовлення індивідуальних протезів;
  • організація тренінгів, навчання, обмін досвідом медичних працівників у співпраці з університетами та медичними закладами;
  • відновлення пошкоджених медзакладів;
  • співпраця між естонськими та українськими медичними закладами вищої освіти для розробки сучасних освітніх програм для українських медичних закладів вищої освіти відповідно до міжнародних стандартів.

У відомстві зазначили, що у майбутньому можливе розширення зазначених напрямів співробітництва в медичній сфері. Крім цього, для успішної реалізації проєктів розглядається залучення інших партнерів, зокрема міжнародних організацій.

Важливою складовою співпраці є також встановлення безпосередньої  взаємодії між медичними закладами, навчальними закладами та іншими організаціями, такими як Естонський центр міжнародного розвитку.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…