Прем’єр-міністр Великої Британії обговорить «зернову угоду» на саміті G20 – Даунінг-стріт

Джерело: CNN

На саміті G20 цими вихідними прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак обговорить розв’язання питання російської “триваючої зернової блокади Чорного моря”, повідомив речник Даунінг-стріт.

Перед поїздкою на саміт лідерів G20 у Нью-Делі Сунак провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським.

Зеленський оновив дані про контрнаступ і нинішні військові вимоги України, своєю чергою, прем’єр-міністр Сунак пообіцяв непохитну підтримку Сполученого Королівства та похвалив Збройні сили України за їхній прогрес на полі бою.

Сторони також обговорили наслідки триваючої зернової блокади Чорного моря Путіним як для України, так і для постачань продовольства в усьому світі. Прем’єр-міністр зобов’язався активізувати роботу з країнами G20 щодо обходу блокади Росії та забезпечення доступу вразливих країн до життєво важливих постачань зерна, – зазначив речник Даунінг-стріт.

У липні РФ вийшла з “зернової угоди”.

Сунак також запевнив, що Велика Британія продовжуватиме просувати плани стосовно довгострокової підтримки безпеки України.

Зеленський подякував прем’єр-міністру за незмінну солідарність Великої Британії, і лідери домовилися підтримувати тісний контакт.

Нагадаємо, 4 вересня у Сочі відбулася зустріч президентів Туреччини та Росії. Основною її темою було відновлення дії “Чорноморської зернової ініціативи”. Після переговорів, Ердоган заявив, що Україні необхідно “пом’якшити свій підхід” для відновлення “Чорноморської зернової ініціативи”, з якої Росія вийшла в липні.

Натомість глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що умови Росії щодо відновлення Чорноморської зернової угоди є “шантажем”.

Раніше глава МЗС Туреччини Хакан Фідан заявив, що відновлення Чорноморської зернової угоди є “критично важливим” для продовольчої безпеки.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.