У Києві однорічному хлопчику зробили трансплантацію кісткового мозку від донора з США

Джерело: МОЗ України

Немовляті, який має синдром Гурлера, зробили трансплантацію кісткового мозку від донора зі Сполучених Штатів Америки.

Однорічний Дмитро відчайдушно бореться з синдромом Гурлера, важким захворюванням обміну речовин.

Рятівні кровотворні клітини для хлопчика знайшлися у 26-річного донора аж за океаном.

Хоч Діму і його рятівника розділяли тисячі кілометрів, клітини змогли доставити за 42 години. Попри міжнародний максимальний стандарт у 72 години і надважку логістику до України в умовах повномасштабної війни.

Днями лікарі-гематологи клініки “Охматдит” у Києві зробили трансплантацію кісткового мозку однорічному Дмитру.

Зображення: МОЗ України/Facebook

Довідково. Синдром Гурлератяжке спадкове захворювання обміну речовин. Синдром Гурлера належить до класу хвороб, які називають хворобами накопичення. При таких захворюваннях внаслідок генетичного дефекту порушено синтез будь-якого ферменту, необхідного для нормального обміну речовин. В організмі накопичуються продукти обміну, які в нормі мають руйнуватись цим ферментом.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.