На чотирьох АЕС України відбулися ротації місій МАГАТЕ

Джерело: Держатомрегулювання

На чотирьох атомних електростанціях України відбулись ротації експертів Міжнародного агентства з атомної енергії.

Зокрема минулого тижня на ВП “Рівненська АЕС”, ВП “Південноукраїнська АЕС”, ВП “Хмельницька АЕС” успішно проведено ротацію експертів постійних моніторингових місій Міжнародного агентства з атомної енергії.

Також цього тижня успішно проведено ротацію експертів постійної моніторингової місії на ДСП “Чорнобильська АЕС”.

У відомстві нагадали, що постійно діючі місії МАГАТЕ на українських атомних електростанціях запроваджено з метою моніторингу за станом безпеки на АЕС в умовах військової агресії Росії в Україні.

Нагадаємо, що понад рік тому, 1 вересня 2022 року, у відповідь на офіційний запит України на тимчасово окупованій ЗАЕС розпочала роботу постійна моніторингова місія Міжнародного агентства з атомної енергії. Початок роботі місії дав гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який тоді ж відвідав ЗАЕС.

Відтак, постійна місія МАГАТЕ на Запорізькій АЕС стала першою з експертних місій Агентства на українських АЕС. Згодом Україна звернулася до МАГАТЕ з пропозицією розширити роботу місій на всі українські АЕС, адже через обстріли РФ склалася загрозлива ситуація для функціонування української атомної генерації.

Зокрема, у листопаді після масштабного обстрілу одночасно всі українські АЕС були знеструмлені та перейшли на аварійне живлення дизель-генераторами. У січні 2023 року для здійснення безперервного контролю і моніторингу ядерної та радіаційної безпеки члени місії прибули на майданчики Південноукраїнської, Рівненської, Хмельницької, а також Чорнобильської АЕС.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.