Стрічка «20 днів у Маріуполі» представлятиме Україну на премії «Оскар»

Джерело: Українська кіноакадемія

18 вересня Український Оскарівський Комітет обрав фільм, що представлятиме Україну серед претендентів на номінацію премії “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

Зауважується, що ним став фільм “20 днів у Маріуполі” українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова. Разом із Черновим над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. У стрічці зображено початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.

Стрічку обрано шляхом голосування членів Українського Оскарівського Комітету.

У національному відборі брали участь п’ять фільмів: “20 днів у Маріуполі” Мстислава Чернова, “Залізні метелики” Романа Любого, “Памфір” Дмитра Сухолиткого-Собчука, “Терикони” Тараса Томенка та “ШТТЛ” Адрієна Уолтера.

Окупація – термін, який став зрозумілішим для значної кількості українців у 2022 році. Вона може…

Під час матчу Євро-2024 Португалія-Франція французькі вболівальники вийшли з антиукраїнським плакатом про авіацію України.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 5 липня, на фронті відбулося 119 бойових зіткнень. Найгарячішою залишалася ситуація на Покровському напрямку. Також ворог активний на Лиманському і Торецькому напрямках.

Протягом дня, 5 липня, російські війська здійснили 18 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 73 вибухи. 

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 5 липня, провів телефонну розмову з новообраним прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.