«На карту поставлено демократію»: Байден підтвердив, що балотуватиметься на другий президентський термін

Джерело: Reuters

Президент США Джо Байден під час візиту до Нью-Йорка повідомив, що балотуватиметься на другий президентський термін, попри стурбованість своїм віком. За його словами, “на карту поставлено демократію”.

“Видається, багато людей зосереджуються на моєму віці. Ну, я розумію. Повірте мені, я знаю краще за всіх”, – сказав 80-річний Байден.

Байден переміг колишнього президента Дональда Трампа – республіканця, який балотувався під гаслом “Зробимо Америку знову великою” (MAGA), на виборах 2020 року, і може знову змагатися з ним наступного року; Трамп є фаворитом на висунення в президенти від Республіканської партії у 2024 році.

“Я балотуюся, тому що на карту поставлено демократію. І нехай не буде сумнівів, Дональд Трамп і його республіканці MAGA сповнені рішучості знищити американську демократію. А я завжди буду захищати, захищати і боротися за нашу демократію”, – сказав американський лідер.

Байден звернеться до Генеральної асамблеї ООН 19 вересня і, як очікується, закликатиме лідерів продовжувати підтримувати Україну у війні з Росією. Президент США намагався згуртувати світ, щоб протистояти президенту РФ Володимиру Путіну.

Трамп зазначив в інтерв’ю, яке вийшло 17 вересня у програмі NBC “Meet the Press”, що він добре порозумівся з Путіним, водночас сказавши, що він також був жорстким щодо Росії як президент.

“Я не буду на боці таких диктаторів, як Путін. Можливо, Трамп і його друзі з MAGA можуть схилитися, але я не буду”, – сказав Байден.

Російські окупанти атакували авто “швидкої” у Станіславі, що на Херсонщині, повідомила 18 жовтня обласна військова адміністрація.

17 жовтня два спортсмени померли від серцевого нападу на чемпіонаті світу з тріатлону в Іспанії. Обоє загиблих були учасниками однієї вікової групи. Британський спортсмен помер під час бігу, а мексиканець — під час плавання.

У Південній Кореї заявили, що участь військ КНДР у війні Росії проти України є “серйозною загрозою безпеці” та пообіцяли зреагувати.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.