У Києві з‘явився мурал, присвячений бійцю «Азова» на псевдо «Оджос»

Джерело: один із авторів муралу художник Віталій Гідеван

У столиці створили новий мурал на честь бійця бригади “Азов” Андрію Огороднику на псевдо “Оджос”.

“З перших днів повномасштабного вторгнення він боронив рідний Київ, а потім полетів до заблокованого Маріуполя на допомогу бійцям “Азова”, – розповів Гідеван.

24 лютого 2022 року Андрій добровольцем долучився до підрозділу ТрО “Азов-Київ”. На Київщині він із побратимами тримав позиції в районі сіл Мощун, Горенка і Пуща-Водиця.

А вже 25 березня “Оджос” разом з іншими добровольцями відправився на підсилення у місто Маріуполь, де приєднався до бійців “Азова”.

“15 квітня “Оджос” разом із бійцями свого підрозділу здійснив прорив на “Азовсталь”, де і загинув від уламкового поранення 26 квітня 2022 року. Того дня по його позиції був приліт із 82-мм міномета. Кілька годин воїна намагались врятувати Азовські медики, але марно. Андрію було лише 23 роки”, – йдеться у дописі.

За словами Гідевана, “це лише частина його історії, але він залишиться назавжди в нашій пам’яті”.

Також художник додав, що мурал був створений за ініціативи мами бійця Світлани Лисенко та за допомогою небайдужих людей.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…