Внаслідок збройної агресії РФ Україна втратила близько 80% вітрогенерації

Джерело: Міністерство енергетики України

Міністр енергетики України Герман Галущенко повідомив, що внаслідок російської військової агресії Україна втратила близько 80% вітрогенерації.

За його словами, більшість вітрових станцій розташовані на півдні країни, де є для цього відповідні кліматичні умови – передусім необхідна швидкість вітру. Однак, на жаль, сьогодні цю частину території тимчасово окуповано, і практично всю вітрову генерацію відповідно втрачено.

Водночас очільник Міненерго зазначив, що навіть в умовах повномасштабної війни цей напрямок відновлюваної енергетики продовжує розвиватися.

“Зокрема, цього року ми запустили вітрову станцію у Миколаївській області і додали в систему 114 МВт”, – зазначив міністр.

Також він наголосив, що найбільший потенціал розвитку вітрогенерації мають шельфи Чорного і Азовського морів, які на сьогодні, на жаль, не можуть освоюватись з огляду на умови воєнного часу.

“Але ми вже маємо величезну кількість зацікавлених компаній зі всього світу, які прийдуть саме у вітрову генерацію України після нашої перемоги. Ми підтримуємо постійні комунікації з нашими партнерами, які із задоволенням готові приходити в Україну, у вітрову генерацію, потенціал якої ми оцінюємо близько в 140 ГВт електроенергії”,  – пояснив Герман Галущенко.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.

Внаслідок російської атаки по Харкову вже відомо про чотирьох постраждалих, серед них 10-річна дитина з гострою реакцією на стрес.

Російські загарбники в п’ятницю ввечері, 20 вересня, вкотре атакували Харків. Є постраждалі.