Франція «найближчим часом» може ухвалити рішення про постачання Україні винищувачів Mirage – ЗМІ

Джерело: Intelligence Online

Після кількох місяців кропіткої роботи плани щодо постачання французьких винищувачів Україні вже набувають зрозумілої форми. Угода може бути досягнута вже найближчим часом.

Угода про отримання Україною деяких винищувачів-штурмовиків Mirage 2000D від ВПС Франції просувається вперед.

Зауважується, що делегація командувачів штабом ВПС України вирушила до Франції для узгодження деталей майбутньої домовленості, в межах якої вони отримають поки що невизначену кількість винищувачів Mirage 2000. Зокрема, Київ зацікавлений у спеціалізованій штурмовій версії Mirage 2000D.

Робота ведеться відповідно до попередніх домовленостей, яких президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон досягли у 2022 році. Кілька місяців тому французька сторона таємно почала навчати українських пілотів управлінню Mirage 2000D.

Mirage 2000D оптимізований для польотів на малих висотах та наземної атаки/підтримки та може нести блоки електронної розвідки ASTAC, удосконалені блоки лазерного наведення, а також запускати крилаті ракети SCALP-EG/Storm Shadow та бомби з лазерним наведенням.

3 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що під час розмови з главою Франції Емманюелем Макроном досяг “дуже важливої ​​домовленості про навчання українських пілотів”. Франція має французькі військові літаки Rafale і реактивні літаки Mirage 2000.

Міністерство закордонних справ Франції заявило, що посилить військову підтримку України, зокрема у зміцненні можливостей протиповітряної оборони.

Новообраний уряд Великої Британії продовжить політику підтримки Україну у війні проти РФ. 6 липня прем’єр-міністр країни Кір Стармер повідомив, що він уже зазначив про це у телефонній розмові президентові Володимиру Зеленському та підтвердить позицію спільно з союзниками по НАТО на саміті Альянсу у Вашингтоні 9–11 липня.

7 липня, під час візиту до Одеси у день Військово-морських сил, новообраний міністр оборони Великої Британії Джон Хілі анонсував новий пакет для України, менш ніж через 48 годин після свого призначення.

7 липня президент Володимир Зеленський прибув до Одеси у день Військово-морських сил. Також місто відвідали міністр оборони й закордонних справ Нідерландів Рубен Брекельманс та Каспаро Вельдкамп, а також новопризначений міністр оборони Великої Британії Джон Хілі. Глава держави повідомив про “хороші новини” у співпраці щодо зміцнення українського флоту з цими країнами.

7 липня новопризначений міністр оборони уряду Нідерландів Рубен Брекельманс спільно з главою МЗС країни Каспаро Вельдкампом здійснили перший робочий візит до України, під час якого повідомили, що разом із партнерами нададуть Україні додатковий комплекс ППО Patriot.

7 липня перша леді Олена Зеленська повідомила, що вже з вересня українським школярам викладатимуть курс соціально-емоційного навчання “Уроки щастя”.