Українці знищили «принаймні» п’ять установок російських С-400 у Криму – Newsweek

Джерело: Newsweek

Україна скорочує кількість “головних” російських С-400, оскільки сили Києва все частіше націлюються на дорогі московські системи ППО великої дальності в Криму.

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень, на початку 2023 року Росія мала близько 96 зенітно-ракетних комплексів С-400.

Наразі складно отримати точну картину втрат РФ на материковій Україні. Одначе, на тимчасово окупованому півострові, за даними Oryx, РФ втратила принаймні п’ять пускових установок, що входять до складу С-400, включаючи пункти управління, машини забезпечення та радари.

Можуть бути й інші втрати ворожих запасів С-400, а деякі повідомлення вказують на пошкодження систем С-400 також на території РФ.

Україна почала все частіше завдавати ударів по військових об’єктах росіян у Криму, використовуючи безпілотники та ракети. Зокрема дві батареї С-400 були знищені наприкінці серпня та у вересні – на мисі Тарханкут та біля Євпаторії.

Знищення таких засобів ППО важливе з двох причин, пояснив Newsweek військовий експерт Девід Гемблінг. Раніше росіяни переконували, що С-400 мають відмінний захист, але тепер вони здаються вразливими. Крім того, їхнє знищення “пробиває дірки в протиповітряній обороні, якими потім можна скористатися.

Зауважується, що ймовірно, через такі “діри”, могли бути завдані удари по військово-морській базі в Севастополі 14 вересня.

Вартість системи може становити від $200 млн.

14 вересня один із підрозділів Військово-Морських Сил в складі Сил оборони півдня України влучно знищив російський зенітно-ракетний комплекс С-400.

Раніше стало відомо, що українські війська застосували британські далекобійні ракети для масштабного удару по Чорноморському флоту Росії у тимчасово окупованому Криму.

Довідка. С-400 – російська зенітна ракетна система великого і середнього радіуса дії, зенітний ракетний комплекс нового покоління. Створений для ураження всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу — літаків-розвідників, літаків стратегічної та тактичної авіації, тактичних, оперативно-тактичних балістичних ракет, балістичних ракет середньої дальності, гіперзвукових цілей, встановлювачів перешкод, літаків радіолокаційного дозору і наведення та інших. Кожна ЗРС забезпечує одночасний обстріл до 80 цілей (за наявності 8 ЗРК) із наведенням на них до 160 ракет.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.

У четвер, 19 вересня, російський суд ув’язнив студента на майже два місяці за позитивні заяви про український воєнізований підрозділ.