В РФ збільшать витрати на армію до рекордного рівня: для цього пустять «під ніж» підтримку економіки

Джерело: The Moscow Times

У російському бюджеті-2024 частка військових видатків може стати рекордною з років СРСР, свідчать підрахунки.

Так, за даними Bloomberg, наступного року за статтею “національна оборона” російський уряд має намір витратити 10,8 трильйона рублів, що на 70% більше проти цього року та у 2,3 раза більше, ніж у 2022 році.

Зауважується, що у результаті армія та заводи військово-промислового комплексу вперше “з’їдять” кожен третій витрачений рубль в РФ (29,5%).

На третій рік повномасштабного вторгнення, яке зробило Росію рекордсменом за кількістю санкцій і завдало втрати армії РФ у сотні тисяч осіб, “рахунок” за війну для бюджету подвоїться.

Таких військових витрат ще не було за всю сучасну історію Росії, — зазначив Олександра Прокопенка, запрошений науковий співробітник Берлінського центру Карнегі з вивчення Євразії.

Третину бюджету на оборону витрачала СРСР у свої останні роки. Зокрема у бюджеті-1990 на “військові цілі” було закладено 71 млрд рублів (29,4%).

Водночас якщо врахувати сумарні витрати на всіх силовиків, то РФ вже побила рекорди пізньорадянського періоду. На статті “національна оборона” і “національна безпека” (3,5 трлн рублів) припадає майже 40% бюджету РФ.

Зазначається, аби “звести кінці з кінцями” у військовому бюджеті, російська влада пустить “під ніж” витрати на підтримку економіки: до 3,9 трлн рублів.

Тоді як наповнити бюджет на рік президентських виборів, коли Кремль традиційно купує лояльність бідного електорату роздачею грошей, повинні будуть нові збори. Зокрема з 1 жовтня в РФ експортери сплачуватимуть “курсове мито” — де-факто “податок на девальвацію рубля”.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.