В Україні вперше провели кільцювання рожевих фламінго: 18 пташенят отримали українські паспорти

Джерело: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

У Національному природному парку “Тузловські лимани”, що на Одещині, відбулося кільцювання пташенят рожевих фламінго.

В Україні така унікальна процедура проходить вперше. Зі 192 пташенят фламінго, які з’явились на світ цього року на території нацпарку “Тузлівські лимани”, 18 отримали українські паспорти у вигляді жовтих кілець з кодовими номерами UA01-UA18.

Як розповіли у парку “Тузлівські лимани”, вперше в Україні фламінго в кількості 570 дорослих птахів вирішили прожити з весни до осені на Тузлівських лиманах і привести малят.

Зображення: Міндовкілля

Раніше, у 2017 році, вони вперше в Україні намагалися сформувати колонію у Херсонській області, на озері Чурюк неподалік від Криму, але вивели всього 3-х пташенят і доля їх невідома. Під час повномасштабного вторгнення РФ і окупації Херсонщини, птахи покинули тимчасово окуповані території і обрали Тузлівські лимани.

“Минулого року на основних колоніях фламінго у Туреччині на озері ТУЗ була загибель великої кількості пташенят і дорослих птахів. І ми тоді прогнозували, що вони скоро обов’язково загніздяться у нас. І ось воєнний 2023 рік. Вони з’явилися у нашому нацпарку у квітні, а в травні одразу вибрали місце для гніздування на узбережжі лиману Бурнас біля села Базар’янка”, – розповіли у нацпарку “Тузлівські лимани”.

Відтак додали, що там гніздування було невдалим: постійно з’являлися дітлахи, вночі браконьєри, багато свійських собак – все це, попри збудовані птахами 270 гнізд, змусило залишити це небезпечне місце. Нарикінці червня 2023 року вони загніздилися на межі великих Тузлівських лиманів Шагани та Алібей.

І ось зрештою працівникам нацпарку вдалося провести захід із кільцювання пташенят.

Зображення: Міндовкілля

“Це великтй успіх – “Тузлівські” фламінго під час війни вивели 192 пташенят. До речі, серед дорослих є птахи з кольоровими кільцями з Франції, Туреччини та Іспанії. Сподіваємось що після перемоги багато українців зможуть приїхати у нацпарк в гості і подивитися на диво природи – рожеві фламінго”, – зазначили у нацпарку.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.