СБУ затримала двох агентів РФ, які надіслали ворогу координати для удару по столиці

Джерело: Служба безпеки України

Фахівці Служби безпеки заарештували двох агентів РФ, які надсилали ворогу координати для повітряної атаки окупантів на Київ у ніч на 21 вересня цього року.

Основними цілями цієї ворожої атаки були важливі об’єкти, включаючи енергетичні підприємства, необхідні для життєзабезпечення міста.

За результатами слідства встановлено, що два місцевих мешканці працювали на головне управління генштабу ЗС РФ та стали причетними до “наведення” російських ракет на столицю.

Ці дві особи потрапили під увагу російської військової розвідки через свої антиукраїнські публікації у соціальних мережах, які вони розміщували після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Представник генштабу РФ дистанційно завербував чоловіків і доручив збирати розвідувальну інформацію на території Києва.

Фото: СБУ

За вказівкою російських спецслужб агенти відстежувати місця розташування та рух українських військ в столичному регіоні.

Для цього вони виходили на вулиці й таємно фіксували місця розташування українських захисників. Також вони “втемну” використовували своїх знайомих для отримання необхідної інформації, виглядаючи це як звичайні побутові розмови.

Фото: СБУ

Крім того, ворожі агенти надсилали своєму російському “куратору” фотографії та геолокацію важливих об’єктів енергетичної інфраструктури.

Для передачі інформації зрадники використовували месенджер і створили кілька анонімних облікових записів.

За виконані завдання зловмисники отримували гроші від РФ.

Під час обшуків у місцях проживання обох затриманих були вилучені мобільні телефони, які вони використовували для фотографування українських об’єктів та обміну повідомленнями з агресором.

Фото: СБУ

Також були знайдені банківські картки, на які російські агенти отримували гроші від свого “куратора”.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили підозру обом затриманим за частиною 2 статті 28 і частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.