Нідерланди постачать Україні F-16 у наступному році

Джерело: Кайса Оллонгрен в етері MSNBC

Нідерланди планують розпочати постачання винищувачів F-16 Україні у 2024 році, заявила міністерка оборони королівства Кайса Оллонгрен.

Оллонгрен пояснила, що перед відправкою техніки необхідно провести навчання як пілотів, так і технічного персоналу ВСУ, водночас сказати точно, скільки їх підготовка триватиме, поки що складно.

Зауважується, що загалом для цього потрібно близько 6-8 місяців, однак, фактична тривалість “залежить від багатьох факторів”.

У серпні на базі в Дані навчання на F-16 почали вісім українських пілотів. Разом з ними прибули 65 військовослужбовців, яких навчатимуть технічному обслуговуванню та ремонту винищувачів.

30 серпня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що її країна спільно Румунією домовились створити Центр тренування пілотів винищувачів F-16.

Очікується, що незабаром підготовку пілотів і техніків розпочнуть також і США.

Нідерланди та Данія стали першими країнами, котрі підтримали передачу Україні винищувачів F-16 після тренувань українських пілотів. Оллонгрен зауважила, що 42 винищувачі F-16, про які раніше говорив президент України Володимир Зеленський, — це всі літаки даного класу, які є на озброєні її країни. Нідерланди спрямують всі ці винищувачі на потреби України – “невелика частина з них піде на навчання, а решта – в ЗСУ”.

Після того, як 17 жовтня стало відомо про вбивство лідера терористичного угруповання ХАМАС Ях’ї Сінвара, ліванське угруповання Хезболла заявило, що загострюватиме війну проти Ізраїля.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.