Казахстан перекрив транзит російських нафтопродуктів

Джерело: “Радіо Азаттик

Казахстан припинив транзит до Киргизстану російські пально-мастильні матеріали (ПММ). У країні побоюються, що це може призвести до дефіциту на ринку пального вже за 20 днів.

За інформацією Асоціація нафтотрейдерів Киргизстану, з 1 вересня компанія “Казахстан Темір Жоли” (Казахстанські залізниці) з невідомих причин і без офіційного повідомлення перестала узгоджувати місячні та додаткові плани перевезень нафтопродуктів. Перевізник скасував майже всі заявлені плани на жовтень.

Нині нафтотрейдери Киргизстану спільно з “Киргизом темир жолу” (Киргистанськими залізницями) намагаються самостійно розв’язати проблему.

Наприкінці вересня Киргизстан і Казахстан домовилися забезпечити безперебійне постачання вантажів, зокрема ПММ, зерна, олії та цукру. Відповідний протокол було підписано на міжурядовій раді республік, яка відбулася 23 вересня у місті Тараз.

28 вересня на зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцем президент Казахстану Касим Жомарт Токаєв заявив, що країна  дотримуватиметься західних санкцій проти Росії.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує Європейському Союзу через “переслідування” його країни.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Новий звіт вказує, що економіка Великобританії втрачає 11 мільярдів фунтів (13 мільярдів євро) щороку через відсутність жінок на роботі через болісні менструації, ендометріоз, фіброміому та кісти яєчників.