В Одесі чоловік прикидався рятувальником-волонтером, аби коригувати російські удари — СБУ

Джерело: Служба безпеки України

В Одесі викрили російського агента, який долучився до лав місцевого загону рятувальників-волонтерів, аби коригувати ворожі удари. Він під виглядом рятувальника прибував на місця “прильотів” нібито для розбору завалів, але насправді фіксував наслідки атак.

Ще він розвідував місця локації Сил оборони на території регіону. Іншим завданням агента було виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS та систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

У СБУ заявили, що зловмисником виявився 29-річний мешканець Одеси, який раніше входив до складу місцевого осередку так званого “ленінського комуністичного союзу молоді”. Він був “зв’язковим” агента-спецназівця ФСБ, якого СБУ вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині.

Фото: Служба безпеки України

Ще у 2014 році він брав активну участь у провокаціях масових заворушень в обласному центрі. З початку російського повномасштабного вторгнення він підписався на ворожий Telegram-канал, який для російської розвідки збирав інформацію про дислокацію українських військ.

Згодом він став комунікувати з адміністратором, який перебуває в одній із країн Центральної Азії “під прикриттям”. Його контакти передали вже представникам ГРУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили російському агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України. Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…