В ООН стурбовані «відсутністю налагодженої системи» повернення українських дітей з РФ

Джерело: The Guardian

9 жовтня Офіс ООН з прав людини заявив, що стурбований відсутністю системи повернення українських дітей, примусово депортованих до Росії після повномасштабного вторгнення Москви в Україну минулого року. Також зауважується, що ті, кого вже вдалося повернути, повідомили про жорстоке поводження.

Україна ідентифікувала та перевірила дані майже 20 тисяч дітей, вивезених до Росії під час повномасштабної війни.

Наразі країна репатріювала понад 400 дітей, одначе, поки що немає точних даних про кількість незаконно депортованих маленьких українців, оскільки ускладнено доступ до тимчасово окупованих територій на півдні та сході.

УВКПЛ, як і раніше, серйозно стурбоване тим, що не існує налагодженої системи повернення українських дітей, які були незаконно вивезені до окупованих територій або до Російської Федерації, – зазначила Нада Аль-Нашіф, заступниця верховного комісара ООН з прав людини прав людини.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.