Молдова назвала Росію «загрозою національній безпеці»

Джерело: Financial Time

Керівництво Молдови переконане, що РФ хоче “ліквідувати державність” країни. У підготовленій новій стратегії нацбезпеки Молдова вперше відкрито назвала Росію “загрозою”.

Країна-кандидатка на вступ до ЄС була схвильована вторгненням Росії в сусідню Україну, котра також готується стати членом ЄС та НАТО. Молдова зіштовхнулася з кампанією агресії з боку Москви, включаючи перебої з енергопостачанням, спробу державного перевороту та незаконне фінансування проросійських політичних груп.

У тексті стратегії, поданому 11 жовтня, мовиться, що РФ та “її ставленики в Республіці Молдова є найбільш небезпечним і постійним джерелом загрози, яке, якщо йому не протистояти, може мати тяжкі наслідки для державності, демократії та процвітання нашої країни”.

Президентка Молдови Мая Санду заявила про те, що Росія вдерлася в Україну з наміром “створити військовий сухопутний коридор до Республіки Молдова, що створило б передумови для негайної насильницької зміни конституційного порядку та ліквідації державності Молдови”.

У разі ухвалення стратегії парламентом, уряд країни погодить значні інвестиції в оборону та систему безпеки, зокрема шляхом навчання із залученням західних партнерів.

Вперше ми чітко і відкрито даємо зрозуміти, що Росія є найбільшою загрозою нашій національній безпеці. Це [також] акцентує наше стратегічне партнерство з країнами ЄС, США, Великою Британією та іншими членами НАТО, — заявила Санду виданню.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.