ХАМАС вбив та викрав активістів, що боролися за права палестинців – NYT

Джерело: The New York Times

Під час суботнього нападу на Ізраїль бойовики терористичного угруповання ХАМАС вбили чимало активістів, які боролися за права палестинців.

“На ізраїльському боці кордону з Газою знаходиться низка житлових колективів (кібуців), члени яких, як правило, залишаються лівоцентристськими та підтримують мирні ініціативи та права палестинців. Багато з цих жителів були серед зниклих безвісти або загиблих після нападу ХАМАС у суботу”, – йдеться у статті.

Як розповіли у виданні, після нападу бойовиків на кібуц Беері вважається зниклою 74-річна Вівіан Сільвер, яку, ймовірно, взяли в заручники. Народжена в Канаді, Сільвер була однією з лідерок організації Women Wage Peace – великого масового руху, заснованого після війни в Газі 2014 року для сприяння політичному розв’язанню ізраїльсько-палестинського конфлікту.

Зазначено, що вона впродовж багатьох років працювала в раді директорів B’Tselem, ізраїльської правозахисної організації, яка стверджувала, що Ізраїль є державою апартеїду. Вона відвідувала палестинські території, щоб висловити солідарність із палестинцями, і була волонтером в організації, яка доставляла хворих палестинців із Гази до Ізраїлю на лікування.

Водночас вона є виконавчою директоркою Інституту стратегій миру та розвитку Негева та співзасновницую Арабсько-єврейського центру розширення прав і можливостей рівності та співпраці.

Так, за словами Рейчел Гур, ізраїльтянки, яка бере участь у пошуках зниклих безвісти, багато мешканців кібуців поблизу Гази мали схожі погляди.

“Це кібучники, люди, які голосують за лівих, які підтримують співіснування [з палестинцями – ред.]. Ви говорите про старих секулярних лівих, які хочуть миру, які проти анексії [Палестини Ізраїлем – ред.]”, – прокоментувала вона.

При цьому інший пропалестинський “активіст миру”, Хаїм Кацман, спочатку також вважався взятим у заручники, але потім був знайдений убитим у своєму будинку в кібуці Холіт.

Повідомляється, що нещодавно він захистив докторську дисертацію в Університеті Вашингтона в Сіетлі. Його докторський ступінь мав назву “Релігійний націоналізм в Ізраїлі/Палестині”.

“Для ізраїльтян незвично називати регіон таким чином, а не просто “Ізраїль” або “Ізраїль та окуповані території”, – зауважили у виданні.

При цьому додається, що Білгу та Якова Інон, які були “активістами миру”, також вбито бойовиками ХАМАСу. Подружжя загинуло в їхньому фермерському господарстві в Нетів Ха-Асара, що знаходиться на північ від Гази.

Фахівці ГУР спільно з Міністерством закордонних справ України посприяли евакуювання українців з території Сирії.

Netflix поділився першим поглядом на другий сезон серіалу “Венздей”.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.