Росія побудує АЕС для забезпечення енергетичних потреб Буркіна-Фасо

Джерело: BBC News

Військове керівництво західноафриканської країни Буркіна-Фасо підписало угоду з Росією про будівництво атомної електростанції для збільшення постачання електроенергії.

Хунта звернулася до Росії за економічною та військовою підтримкою після захоплення влади минулого року.

Буркіна-Фасо є однією з найменш електрифікованих країн у світі, лише 21% людей підключені до електроенергії.

Виконувач обов’язків президента Буркіна-Фасо капітан Ібрагім Траоре попросив Путіна підтримати його у створенні атомної електростанції в Буркіна-Фасо, яка, за його словами, допоможе задовольнити енергетичні потреби країни та сусідніх країн.

“У нас є критична потреба в енергії, це важливий момент для мене, тому що нам потрібно, якщо це можливо, побудувати атомну електростанцію в Буркіна-Фасо для виробництва електроенергії. Наша позиція є радше стратегічною, тому що ми знаходимося в центрі Західної Африки, і у нас є дефіцит енергії в цьому субрегіоні”, — сказав він.

Угода є частиною мети Буркіна-Фасо досягти 95% доступу до електроенергії для міських районів і 50% для сільських районів до 2030 року.

Росія також підписала угоду про будівництво електростанцій у Нігерії в тому ж році, але проєкт ще не почався.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

В суботу, 7 вересня, тисячі людей вийшли на вулиці Франції, щоб протестувати проти призначення президентом країни Емманюелем Макроном правоцентриста Мішеля Барньє прем’єр-міністром Франції.