Підрив дамби Каховської ГЕС завдав Україні збитків на 14 мільярдів доларів – ООН

Джерело: звіт ООН

Внаслідок підриву російськими військами дамби Каховської ГЕС Україні завдано збитків на суму майже 14 мільярдів доларів, посиливши й без того катастрофічні наслідки повномасштабного вторгнення РФ – мовиться у новому звіті, представленому Урядом України та Організацією Об’єднаних Націй.

У документі зазначили, що початкова оцінка загальних потреб у відновленні та відбудові становить 5,04 мільярда доларів. Водночас очікується, що цифра зростатиме під час проведення більш детальних оцінок.

Руйнування дамби Каховської ГЕС завдало величезної шкоди, затопивши 620 квадратних кілометрів території в чотирьох областях – Херсонській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій, що безпосередньо вплинуло на 100 000 мешканців. Було завдано значної шкоди житлу, інфраструктурі, навколишньому середовищу та культурним об’єктам, таким як історичні будівлі, музеї та культові споруди.

Окрім того, було порушено енергопостачання, постачання питної води, зрошення сільськогосподарських угідь та роботу річкового транспорту на півдні України.

Згідно з цим комплексним звітом, пряма шкода, завдана інфраструктурі та активам, становить 2,79 мільярда доларів, а розмір збитків перевищує 11 мільярдів доларів, причому тривалий вплив на довкілля є найбільшою проблемою. Прямі пошкодження інфраструктури та активів були найбільшими в енергетичному та житловому секторах.

За оцінками звіту, загальні потреби у відновленні та відбудові становлять 5,04 мільярда доларів, з яких 1,82 мільярда доларів будуть потрібні у найближчій перспективі.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…