Верховний суд Індії відмовився легалізувати одностатеві шлюби

Джерело: CNN

Верховний суд Індії відмовився юридично визнати одностатеві союзи в знаковому рішенні, яке також наголошує на правах ЛГБТК-спільноти на свободу від упереджень і дискримінації.

Учасники кампанії прагнули отримати право на шлюб згідно з індійським законодавством, надаючи їм доступ до тих самих привілеїв, які поширюються на гетеросексуальні пари, але хоча в цьому було відмовлено, вони вітали визнання судом їхніх стосунків.

Колегія з п’яти суддів на чолі з головним суддею Індії винесла вердикт у вівторок, 17 жовтня.

Під час двогодинного рішення голова суду Д. Й. Чандрачуд заявив, що квір є “природним явищем” і наказав уряду забезпечити “недопущення дискримінації квір-спільноти через їхню гендерну ідентичність або сексуальну орієнтацію”.

Суддя С. Равіндра Бхат сказав, що право ЛГБТ-пар обирати собі партнера не заперечується, і вони мають право відзначати свою відданість одне одному “у будь-який спосіб, який вони хочуть у соціальній сфері”. Однак він додав: 

“Це не розширює право претендувати на будь-яке юридичне право на будь-який правовий статус для того самого союзу чи відносин”.

Шлюбні закони Індії забороняють мільйонам ЛГБТ-пар мати доступ до юридичних переваг, пов’язаних зі шлюбом, у зв’язку з усиновленням, страхуванням і спадкуванням.

Понад десяток позивачів оскаржили закон, передавши свою справу до Верховного суду, який заслухав їхні аргументи під час слухань у квітні та травні. 

Десятки ЛГБТ-активістів зібралися біля Верховного суду в столиці Індії Нью-Делі під час зачитування вироку. Деякі привітали рішення як прогресивний крок, а інші сказали, що це недостатньо добре.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.