«Покращення настрою та сну»: як мастурбація впливає на здоров’я та мозок

Джерело: Medical News Today

За даними досліджень, мастурбація викликає вивільнення гормонів і нейромедіаторів, пов’язаних із позитивними емоціями, відчуттями та фізіологічними реакціями.

Мастурбація може мати декілька позитивних ефектів, зокрема стимулювати гормони та хімічні речовини, які сприяють позитивним емоціям, почуттям і відчуттям.

Багато міфів і хибних уявлень продовжують поширювати думку про те, що мастурбація шкодить здоров’ю. Проте рішення, мастурбувати чи ні – це особистий вибір, і це може мати кілька переваг для здоров’я.

Водночас більшість негативних наслідків, пов’язаних з мастурбацією, зосереджені на тому, як людина ставиться до самого акту.

Позитивний вплив на мозок

Є багато потенційних переваг мастурбації для здоров’я. Зокрема, це виділення гормонів і хімічних речовин.

Дослідження показують, що мастурбація, а також інші сексуальні дії, що призводять до сексуального задоволення або оргазму, викликають викид гормонів і хімічних речовин, задіяних у центрі задоволення в мозку. До них належать:

  • Дофамін: відомий як гормон “щастя”, дофамін є важливим нейромедіатором, який бере участь у мотивації, русі та пошуку винагороди.
  • Окситоцин: гормон “кохання” окситоцин має широкий спектр поведінкових і фізіологічних ефектів, таких як стимулювання сексуальної, соціальної та материнської поведінки, пов’язаної зі щастям. Гормон також допомагає підтримувати позитивну соціальну взаємодію, ріст і одужання.
  • Серотонін: є нейромедіатором, який сприяє посередництву щастя, оптимізму та задоволення. Також існує зв’язок між підвищенням рівня серотоніну та покращенням настрою.
  • Ендорфіни: відомі як хімічні речовини, що сприяють самопочуттю, які зменшують біль краще, ніж морфін. Вони відповідають за приємний поспіх або кайф, пов’язаний із фізичними вправами.
  • Пролактин: це гормон, який сприяє фізіологічним реакціям на відтворення, управління стресом і емоційній регуляції.
  • Ендоканабіноїди: ці нейромедіатори є життєво важливими для корисної поведінки, наприклад фізичних вправ, соціальної взаємодії та прийому їжі. Вони також допомагають регулювати такі процеси, як біль, запалення, обмін речовин, серцево-судинну функцію, навчання та пам’ять, тривогу, депресію та залежність.
  • Норадреналін: це нейромедіатор, який збільшує та регулює передачу дофаміну, речовини, пов’язаної з рівнем щастя.
  • Адреналін: знижує стрес, допомагаючи регулювати частоту серцевих скорочень, діаметр кровоносних судин і дихальних шляхів, а також аспекти метаболізму.

Вивільнення цих різних гормонів може, своєю чергою, призвести до наступних переваг для здоров’я:

Зменшення стресу та тривоги. Виділення окситоцину під час сексуальної активності, видається, знижує гормони стресу, такі як кортизол, одночасно сприяючи розслабленню. Пролактин також допомагає регулювати реакції на стрес.

Поліпшення сну. Мастурбація вивільняє гормони та нейротрансмітери, які допомагають зменшити стрес і артеріальний тиск, одночасно сприяючи розслабленню, що може полегшити засинання.

Дослідження 2019 року, під час якого було опитано 778 дорослих, виявило чітке уявлення про сприятливі результати сну, пов’язані з оргазмом. Багато респондентів вважають, що мастурбація допомогла скоротити час, необхідний для засинання, і покращити якість сну.

Зменшення болю. Ендорфіни є природними болезаспокійливими в організмі. Також відомо, що ендоканабіноїди допомагають регулювати біль і запальні процеси. Ці природні болезаспокійливі також можуть допомогти полегшити менструальний біль.

Дослідження 2013 року Trusted Source засвідчило, що сексуальна активність призводить до часткового або повного полегшення мігрені та деяких кластерних головних болів.

Поліпшення імунної функції. Мастурбація підвищує рівень пролактину та ендоканабіноїдів, які допомагають регулювати імунну систему. Він також стимулює гормони та нейромедіатори, які знижують рівень стресу.

Поліпшення настрою. Мастурбація може підвищити рівень гормонів, пов’язаних із позитивним настроєм, таких як дофамін, окситоцин та ендорфіни.

Поліпшення концентрації. Підвищуючи рівень гормонів і нейромедіаторів, які беруть участь у навчанні, пам’яті та мотивації, мастурбація може покращити фокус і концентрацію.

Дослідження 2020 року Trusted Source засвідчило, що ліки, які використовуються для покращення концентрації, наприклад ріталін, можуть підвищувати рівень циркулюючого дофаміну та підвищувати мотивацію до виконання складних завдань.

Підвищення самооцінки. Мастурбація може підвищити рівень адреналіну. Дослідники Trusted Source пов’язують вищий рівень адреналіну в слині та сечі з вищим рівнем особистісного зростання або відчуттям мети життя. Вміння отримувати задоволення також може розширити можливості та покращити образ тіла.

Покращення статевої функції. Багато гормонів і нейромедіаторів, які беруть участь у циклі сексуальної реакції людини, допомагають регулювати цикл, сприяючи вивільненню стимулюючих сполук на вищих рівнях.

Покращене пізнання. Пролактин має нейропротекторну дію, довірене джерело, зменшуючи пошкодження нервової системи у відповідь на стрес. Дофамін також, видається, сприяє здоровому пізнанню. Дослідження 2016 року Trusted Source засвідчило, що сексуальна активність посилює запам’ятовування та послідовність чисел у літніх чоловіків і запам’ятовування у жінок віком 50–89 років.

Зниження артеріального тиску. Окситоцин і ендоканабіноїди також можуть допомогти знизити артеріальний тиск.

Негативний вплив на мозок

Попри те, що більшість людей відчувають позитивний ефект від мастурбації, це стосується не всіх. Дехто може морально чи релігійно виступати проти мастурбації та відчувати провину або сором під час мастурбації чи навіть думки про це.

Однак, надмірна мастурбація також може спричинити такі фізичні проблеми, як подразнення або пошкодження шкіри, набряк статевих органів і судоми.

Деяким людям також важко позитивно сприймати мастурбацію, особливо тим, у кого є сексуальна дисфункція або історія насильства. Цим людям може бути дуже соромно або навіть неприємно займатися мастурбацією.

Залежність від мастурбації

Американська психологічна асоціація не визнає мастурбацію або сексуальну залежність психічним захворюванням. Скоріше більшість фахівців класифікують надмірну мастурбацію як компульсивну сексуальну поведінку (CSB) або неконтрольовану сексуальну поведінку.

Американська асоціація педагогів, консультантів і терапевтів з питань сексуальності заявляє, що недостатньо доказів на підтримку класифікації сексуальної або порнозалежності як стану психічного здоров’я.

Отже, мастурбація, як правило, є здоровим і безпечним способом сексуальної активності. Це також може дозволити людині дізнатися про особисті симпатії чи антипатії. Це може навіть покращити елементи добробуту, такі як щастя, розслаблення, самооцінку та образ тіла.

Однак людині слід поговорити з лікарем або терапевтом, якщо мастурбація заважає повсякденному життю, стосункам, сексуальній функції чи фізичному здоров’ю.

Крім того, варто звернутися за професійною допомогою, якщо мастурбація викликає інтенсивні або повсюдні негативні почуття, такі як провина, сором, жаль, страждання та збентеження.

Через необережність косметологині загинула жінка, що прийшла до неї на процедуру. Причиною стало гостре отруєння анестетиком.

Колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна може стати членом альянсу, навіть попри триваючу повномасштабну війну.

Члени банди з автоматами увірвалися в місто Понт-Сонде, вбивши щонайменше 70 осіб і змусивши понад 6000 людей тікати. Лідер банди “Гран Гріф” Лаксон Елан заявив, що це була помста за пасивність цивільних під час нападів поліції на його людей.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.