Прем’єрка Естонії розкритикувала «рукостискання Орбана зі злочинцем Путіним»

Джерело: The Guardian

18 жовтня прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що світлини глави уряду країни-члена ЄС Угорщини, який потискає руку президенту РФ Володимиру Путіну, були “дуже-дуже неприємними” та суперечили логіці, враховуючи минулу історію Будапешта з Москвою.

Угорщина розвиває тісніші зв’язки з Росією, ніж інші країни ЄС, і вважається ключовим потенційним противником рішення, яке має бути прийняте в грудні щодо початку переговорів про вступ України в ЄС, для чого знадобиться одностайна підтримка 27 членів блоку.

17 жовтня Віктор Орбан і Путін провели переговори в Китаї. Прем’єр-міністр Угорщини запевнив главу РФ, що він ніколи не хотів протистояти Москві і намагається врятувати двосторонні контакти.

Було дуже-дуже неприємно бачити це, – зазначила Каллас, один із найзавзятіших захисниць України. – Як можна потиснути руку злочинцю, який веде загарбницьку війну, особливо прийшовши з країни, яка має таку історію, як Угорщина? Те, що сталося в Угорщині, те, що там зробили росіяни, не таке вже й далеке минуле, — нагадала вона.

Угорське повстання 1956 року було придушене радянськими військами. Тоді у боях загинуло щонайменше 2600 угорців і 600 радянських солдатів.

Після переговорів із президентом Франції Емманюелем Макроном Каллас наголосила, що союзники України не повинні відволікатися на інші конфлікти та подвоїти свої зусилля на довгострокову перспективу.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.