Імовірно, ЗСУ висадились на лівий берег Дніпра на Херсонщині – ISW

Джерело: ISW

В Інституту вивчення війни вважають, що, імовірно, морпіхи Збройних сил України висадились на лівому березі Дніпра у Херсонській області та просунулись у двох населених пунктах.

Принаймні, про це свідчать геолокаційні кадри від 18 жовтня, на яких помітно, що ЗСУ просунулися на північ від Піщанівки (14 км на схід від міста Херсона та 3 км від річки Дніпро) і до Пойми (11 км на схід від міста Херсона та 4 км від річки Дніпро).

Про те, що українські сили висадились на лівому березі Херсонщини також повідомляли деякі російські воєнкори. Зокрема один з них стверджував, що дві українські “штурмові групи” висадилися на лівому березі Дніпра та прорвали початкову російську оборону, тимчасово зайнявши всю Пойму та позиції на північній околиці Піщанівки вдень 17 жовтня.

Згодом він заявив, що російські війська відкинули українські війська з цих позицій у бік Дніпра.

Воєнкор стверджував, що станом на полудень 18 жовтня в Піщанівці продовжує діяти українська диверсійна група. Водночас він припустив, що російські війська утримують лише позиції на південній околиці населеного пункту.

Міністерство оборони Росії також визнало українські операції, стверджуючи, що російські сили зупинили чотири українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Підстепного (16 км на схід від Херсона) та Пойма.

Інший відомий російський воєнкор також заявив, що українські війська зайняли Пойма в ніч з 17 на 18 жовтня.

Водночас фахівці ISW наголосили, що поки не готові оцінювати масштаби та перспективи діяльності ЗСУ на лівому березі Херсонщини.

“Однак варто відзначити, що відомі та загалом надійні російські джерела обговорюють діяльність України на східному березі як таку, що має більший масштаб, ніж раніше задокументовані тактичні рейди українських сил через річку. ISW продовжуватиме уважно стежити за територією та оцінювати контроль над змінами місцевості та відповіді Росії відповідно до своєї постійної політики не прогнозувати дії України”, – резюмували експерти.

  • Щонайменше 63 одиниці військової техніки ЗС РФ втратили в районі села Красногорівка, що на Авдіївському напрямку. Практично всю техніку знищено в районі селища та на під’їзді до населеного пункту.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.