Прем’єр-міністерка Ісландії страйкує через гендерну різницю в оплаті праці

Джерело: BBC News

Десятки тисяч жінок в Ісландії, включаючи прем’єр-міністерку Ісландії Катрін Якобсдоттір, відмовляються працювати у вівторок.

“Квеннафрі”, або жіночий вихідний день, був оголошений на знак протесту проти різниці в оплаті праці та насильства за статтю. Особливо постраждали сфери, в яких жінки становлять більшість працівників, наприклад охорона здоров’я та освіта.

Запланований вихід жінок став першим повноденним страйком жінок з 1975 року.

Жінок і небінарних людей закликають відмовитися від оплачуваної та неоплачуваної роботи у вівторок, 24 жовтня.

“Цього дня я не працюватиму, як і всі жінки”, — сказала прем’єр-міністерка Ісландії 

За даними Профспілки вчителів Ісландії, жінки складають більшість учителів на всіх рівнях освітньої системи, включаючи 94% вихователів дитячих садків.

Близько 80% працівників Національної університетської лікарні Ісландії, найбільшої в країні, – жінки.

Всесвітній економічний форум (ВЕФ) вже 14 років поспіль визнає Ісландію найкращою країною у світі щодо гендерної рівності. Але країна не зовсім рівна, ВЕФ присвоїв їй загальну оцінку 91,2%.

Близько 90% жіночої робочої сили Ісландії оголосили страйк у 1975 році, намагаючись підкреслити важливість жінок для економіки. Страйк спонукав парламент країни ухвалити закон про рівну оплату праці наступного року.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.