Шольц: «Кожен, хто зараз інвестує в Україну, інвестує в майбутню державу-члена ЄС»

Джерело: The Guardian

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що хоче вивести підтримку України від Європейського Союзу на стійку основу до кінця року, щоб допомогти Україні на шляху вступу до блоку.

Він сказав, що “український механізм” об’єднає гранти, позики, приватні та державні інвестиції разом із грантами, до яких Україна вже мала доступ як кандидат на вступ до ЄС.

“Кожен, хто зараз інвестує в Україну, інвестує в майбутню державу-члена ЄС, яка стане частиною нашого правового порядку та нашого внутрішнього ринку”, – сказав Шольц.

За його словами, понад 2000 німецьких підприємств вже працюють в Україні, попри війну, з 35 000 співробітників, які працюють у постачальників для німецького автомобільного сектора. Берлін прийме конференцію з відновлення України в червні, – додав він.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.