Суд залишив Ігоря Коломойського під вартою

Джерело: Центр протидії корупції та онлайн-трансляція засідання.

Шевченківський районний суд міста Києва розглянув клопотання захисту Коломойського про зміну запобіжного заходу на домашній арешт, в результаті чого Ігоря Коломойського залишили під вартою.

Зокрема, суд зобов’язав організувати надання медичної допомоги Коломойському та забезпечити необхідне лікування.

“Суд залишив без задоволення клопотання захисту Коломойського про зміну запобіжного захисту на домашній арешт. Він залишається в ізоляторі. Окрім того, суд постановив забезпечити проведення повного медобстеження і лікування Коломойського”, – повідомили у Центрі протидії корупції.

У Шевченківському суді Києва відбулося засідання у справі Ігоря Коломойського. Захист просив змінити запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Адвокати аргументували це тим, що під час перебування в ізоляторі СБУ у Ігоря Коломойського погіршився стан здоров’я.

Сам бізнесмен розповів суду, що вже 8 років страждає на панкреатит та діабет, а у СІЗО упродовж місяця не приймав необхідних ліків, які має вживати щотижня. Через це, мовляв, загострилися хронічні захворювання.

Прокурор Сергій Демʼянчук повідомив, що вже 25 жовтня будуть проводити збір аналізів для обстеження Коломойського співробітники приватної медустанови. Коломойський також просив про обстеження у Дніпрі, але слідчі відмовилися його перевозити.

Під час судового засідання адвокат Коломойського передав заяви про особисту поруку від Алли Мазур, Дмитра Циганка, Артема Ковальова, Сергія Демченка та ще 5 осіб. Зрештою сторона захисту просила розглянути заяви трьох осіб.

Під час судового засідання, Коломойський заявив, що обвинувачення називає його громадянином Ізраїлю та Кіпру, але він вважає себе, зокрема й  громадянином України.

Що передувало?

2 вересня Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки повідомили про підозру за двома статтями олігарху Ігорю Коломойському.

За матеріалами правоохоронців, протягом 2013-2020 років Коломойський легалізував більш як пів мільярда гривень шляхом виведення коштів за кордон. Для цього він використовував підконтрольні банківські установи.

Таким чином олігарху оголошено про підозру одразу за двома статтями: ст. 190 (шахрайство); ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Згодом, 15 вересня, Служба безпеки України, Бюро економічної безпеки та Офіс генерального прокурора викрили нові факти злочинної діяльності власника великої фінансово-промислової групи Ігоря Коломойського й повідомили йому про нову підозру.

За матеріалами СБУ Коломойському повідомлено про додаткову підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого організованою групою, в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (легалізація коштів, отриманих злочинним шляхом).

За даними слідства, у період з 2013 по 2014 роки Коломойський незаконно заволодів 5,8 млрд грн.

Для цього фігурант створив злочинне угруповання, яке складалося зі співробітників банку, в якому він був засновником та акціонером.

Протягом вказаного періоду члени цього угруповання дозволили Коломойському нібито робити систематичні фіктивні “внески готівки у касу банку”, хоча насправді ніяких внесків банк не отримував.

За версією слідства, така схема загалом дозволила фігуранту отримати 5,8 млрд грн, що на той період було еквівалентно понад 700 млн доларів.

Потім ці фейкові “внески” були зараховані на особистий рахунок Коломойського і стали реальними безготівковими коштами.

Щоб легалізувати віртуальні активи, Коломойський розплачувався ними у своїй підприємницькій діяльності. Зокрема, віддавав їх як позики та розраховувався ними за кредити підконтрольних йому підприємств, виводив їх за кордон, переводив у готівку і знімав у відділеннях банку.

Європейський Союз не примушуватиме українських біженців призовного віку повертатися до України. Про це повідомила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, зазначивши, що нікого “не видворять” примусово з території ЄС.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру командиру військової частини Дніпропетровської області та керівнику приватного підприємства за організацію закупівлі неякісного одягу для військовослужбовців на 200 млн грн.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Сполучені Штати повинні дослухатись до попереджень Росії щодо України.

Норвезький шахіст Магнус Карлсен був відзначений званням найкращого гравця століття та закликав не знімати санкції з Росії.

Уночі 20 вересня Росія випустила по Україні сім десятків ударних безпілотників та кілька ракет.