У Києві пропонують перейменувати вулицю на честь Ніни Матвієнко

Джерело: Київська міська рада

На сайті Київської міськради з’явилася петиція авторства Данила Василинюка, в якій міститься пропозиція перейменувати вулицю Лєскова в столиці на честь померлої 8 жовтня української співачки Ніни Матвієнко.

“Прошу перейменувати вулицю росіянина Лєскова на честь найбільшої співачки і актриси України Ніни Матвієнко. Ніна Митрофанівна заслужила вулицю в самому центрі Києва”, – йдеться у заяві.

Всього необхідно зібрати 6 тисяч підписів. На момент написання новини за петицію проголосували вже понад 1700 осіб.

Довідково. Ніна Митрофанівна Матвієнко – українська співачка та акторка. Народна артистка Української РСР (1985 р.), лавреатка Державної премії УРСР ім. Шевченка (1988 р.), Героїня України. Членкиня Спілки кінематографістів України (1989 р.). Мати співачки Антоніни Матвієнко.

У репертуарі співачки було багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя. Ніна Матвієнко співпрацювала з відомими вітчизняними композиторами сучасності; для неї писали твори Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших.

Зіграла в телевиставах (“Маруся Чурай”, “Катерина Білокур”, “Розлилися води на чотири броди”), художніх фільмах (“Солом’яні дзвони”, “Пропала грамота”), у радіовиставах (“Політ стріли”, “Кларнети ніжності”).

Співачка озвучила ряд науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, кілька теле- і радіопрограм. 1984 року брала участь у створенні українського мультфільму “Колискова”. 1988 року був знятий відеофільм за участю Ніни Матвієнко “Русалчин тиждень”.

Серед авторських театрально-режисерських робіт акторки – музичний спектакль “Під сонцем” (1997) за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство “Золотий камінь посіємо ми” (1998). Крім того, Ніна Матвієнко 1995 року зіграла 16 вистав з американським театром La Mama E.T.C. (Нью-Йорк, США).

Артистка з великим успіхом гастролювала в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки.

  • 8 жовтня у віці 75 років померла українська співачка та акторка Ніна Матвієнко.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.