У разі перемоги на виборах, Трамп домагатиметься виходу США з НАТО – Rolling Stone

Джерело: Rolling Stone

Колишній президент США Дональд Трамп може розпочати процес виходу США з НАТО, у разі перемоги на президентських виборах 2024 року.

Автори заявляють, що можливе повернення до влади в США Трампа може стати фатальним для колективної безпеки Заходу. Зауважується, що він може розпочати процес виходу країни зі складу НАТО або скоротить до мінімуму участь США в Альянсі у разі невиконання своїх вимог. Серед основних вимог – збільшення фінансування з боку інших країн-членів, а також відмова від статті 5, згідно з якою напад на одного члена НАТО вважається нападом на весь блок.

Коли колишній президент цього року приватно обговорював роль Сполучених Штатів у трансатлантичному військовому альянсі, то чітко дав зрозуміти, що він не хоче, щоб на вищих щаблях влади були “любителі НАТО”. Експрезидент робив такі заяви під час розмов, зокрема пов’язаних із триваючою війною РФ проти Україні.

Перебуваючи на посаді, Трамп неодноразово насміхався з цієї статті Північноатлантичного договору про колективну оборону. Один колишній високопосадовець адміністрації згадав момент в Овальному кабінеті в середині 2018 року, коли тодішній президент почав читати список менших країн НАТО, про деякі з яких, на його думку, “більшість американців навіть не чули раніше”.

Потім Трамп заявив, що “початок Третьої світової війни” через суверенітет деяких із цих країн не має абсолютно жодного сенсу, і що його не слід змушувати автоматично вводити американські війська в будь-яку таку кризу.

Це була б надзвичайно дурна спроба, особливо в той час, коли в Європі вирує війна, і більша частина Європи сподівається на те, що Сполучені Штати стримають подальший конфлікт, — заявив доктор Аарон Стайн, дослідник Чорноморського інституту зовнішньої політики, реагуючи на цілі політики Трампа стосовно НАТО. – Продавати союзників через необізнаність, а Трамп не обізнаний у цьому питанні, просто безглуздо для ширшої національної безпеки США.

І попри те, що така загроза можлива лише у разі перемоги колишнього президента на виборах, все ж влітку 2023 року Сенат прийняв поправку до Закону про повноваження національної оборони, в якому вихід з НАТО можливий лише за умови згоди двох третин членів Сенату.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.