У Львові вперше в Україні пересадили комплекс серце-легені

Джерело: Перше медичне об’єднання Львова

В Україні у Львові здійснити унікальну трансплантацію та вперше пересадили комплекс серце-легені. 

Спільно працювали команди Першого медобʼєднання Львова та Інституту серця. Зазначають, що дана операція є дуже складною і таких у світі в рік виконується лише 20-25.

Органокомплекс отримала 38-річна Ніна з Київщини, яка має ваду серця від народження. Згодом та зіпсувала і легені. Ніна чекала на трансплантацію 15 років, 9 місяців з яких – в Індії. 

“З кожним роком мені стає все важче і важче жити, я ледь підіймаюсь на третій поверх. Я просто хочу спробувати, як то жити нормально, що це таке повноцінне життя. Це для мене шанс, за який я хапаюся, щоб просто… дихати” – сказала жінка перед операцією.

Донором органів став 18-річний хлопець, який трагічно загинув у ДТП. Крім серця-легень також пересадили печінку та дві нирки, одну з них отримала дитина. Загалом шанс на життя отримали чотири людини.

Операція Ніни тривала 10 годин. Серце і легені запрацювали на операційному столі.

“Історична подія не тільки для нашої Лікарні, а й для всієї України. Ми об’єднали свої сили і виконали операцію, яка вважається однією з найважчих у світі. Понад три роки до цього йшли. Пишаюся нашими лікарями, які попри війну рухаються до трансплантаційної незалежності в Україні. Людина отримала шанс на життя, ми радіємо, але дуже тихо, адже хірургічний етап – це лише частинка шляху”, – заявив Олег Самчук, генеральний директор Першого медичного об’єднання.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Зараз жінка в реанімації у стабільному стані, а попереду шлях відновлення.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова

“Ми готувалися до цієї операції понад три роки. Спершу почали трансплантувати серця, потім легені. І ось нарешті – органокомплекс серце-легені. Було надзвичайно складно дійти до цього етапу, але ми це зробили, це зробила українська медицина! Тепер і у нас виконується операція, яку роблять мало де в світі”, – сказав після виходу з операційної Роман Домашич, керівник відділення кардіохірургії та трансплантації серця.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.