У МАГАТЕ зробили заяву щодо нічної атаки на Хмельницьку АЕС

Джерело: пресслужба МАГАТЕ

25 жовтня генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що потужні вибухи сколихнули територію поблизу Хмельницької атомної електростанції вночі, тимчасово вимкнувши подачу електроенергії на деякі зовнішні станції радіаційного моніторингу, ще раз акцентуючи небезпеку для ядерної безпеки під час війни.

Два безпілотники були збиті на відстані приблизно п’яти та 20 кілометрів від АЕС відповідно.

Цей інцидент ще раз акцентує надзвичайно нестабільну ситуацію з ядерною безпекою в Україні, яка триватиме, поки триватиме ця трагічна війна. Той факт, що на місці були зруйновані вікна будівлі, показує, наскільки це було близько. Наступного разу нам може не так пощастити, – зазначив Гроссі.

Глава МАГАТЕ заявив, що “удару по атомній електростанції слід уникати за будь-яку ціну”.

Прямого впливу дронів на майданчик не було, і вибухи не вплинули на роботу ХАЕС або її підключення до національної електромережі. Проте ударна хвиля пошкодила вікна кількох будівель на майданчику. Станції сейсмічного моніторингу, встановлені в районі ХАЕС, також зафіксували сейсмічні наслідки вибухів.

На ХАЕС два реактори, один з яких зараз працює, а один перебуває у плановій зупинці з початку серпня.

Уночі 25 жовтня війська РФ атакували ударними безпілотниками Хмельницьку область. Всі ворожі БпЛА були збиті, проте уламки упали поруч з Хмельницькою АЕС.

  • Уночі 25 жовтня військам РФ вкотре атакували Україну ударними безпілотниками. Зокрема БпЛА були випущені на Хмельниччину.
  • Протягом минулої доби відбулося близько 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 51 авіаційних ударів, здійснив 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.
  • Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив, що моральний дух окупаційних військ на фронті – вкрай низький через високі втрати та відсутність російських командирів на передовій.

Японія у межах домовленостей з іншими країнами G7 погодила надання Україні кредит на 471,9 млрд ієн ($3 млрд), котрий погашатиметься користуючись з доходів від заморожених активів Росії.

Ввечері 28 жовтня російські війська вкотре обстріляли Харків. Очільник міста Ігор Терехов повідомив про удари КАБами пожежу та задимлення на місці ворожого прильоту.

Сполучені Штати не встановлюватимуть нових обмежень на використання американської зброї Україною, якщо Північна Корея вступить у війну, заявив Пентагон.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету відхилив пропозицію щодо зарахування військового збору до спеціального фонду, кошти якого мали б скеровувати виключно на сектор безпеки та оборони. У 2025 році ці надходження спрямовуватимуться до загального бюджету, що зокрема передбачає фінансування підвищення зарплати прокурорам, пояснила членкиня комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, нардепка Ніна Южаніна.

28 жовтня глава Швейцарії Віола Амгерд заявила про необхідність перегляду заборони на реекспорт швейцарської зброї для передачі Україні.