Стрічка «Ля Палісіада» здобула приз за найкращий ігровий фільм на кінофестивалі у Варшаві

Джерело: Держкіно

Українська стрічка “Ля Палісіада” режисера Філіпа Сотниченка отримала приз як найкращий ігровий фільм на кінофестивалі Ukraina Festiwal Filmowy у Варшаві.

Стрічку на фестивалі представляли режисер Філіп Сотниченко та виконавець головної ролі Новруз Пашаєв. Спеціальною відзнакою журі відмітило операторську роботу Володимира Усика.

“Ля Палісіада” – повнометражний дебют Філіпа Сотниченка в жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за кілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

Стрічка про часи 1996 року. За 5 місяців до мораторію на смертну кару двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, розслідують убивство свого колеги. Колись давно вони обидва були закохані у вдову загиблого. Занурені в заплутану справу і у давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

У центрі сюжету – судовий психіатр, чиє спокійне життя змінюється, коли він має взяти участь у заплутаній історії вбивства міліціонера. Герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить усю беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним.

Також нагороди отримали інші українські фільми, створені за підтримки Держкіно та українські актори:

  • У конкурсі ігрового кіно почесну грамоту отримав фільм Ірини Цілик “Я і Фелікс”, а також журі окремо відзначили акторську гру Владислава Балюка.
  • Відзнака за найкращий художній фільм: “Люксембург, Люксембург” режисер Антоніо Лукича.
  • Почесна відзнака найкраща актриса: Ірма Вітовська  у фільмі “Королі репу”.
  • Почесна відзнака найкраща актриса: Каріна Химчук  у фільмі “Ти мене любиш?”.

Кінофестиваль проходив з 18 по 24 жовтня 2023 року у кінотеатрі “Кінотека”, кінотеатрі “Амондо” та Центрі кінокультури ім. Анджея Вайди у Варшаві.

Довідково. Ukraina Festiwal Filmowy – єдиний український кінофестиваль у Польщі, під час якого було показано понад 60 фільмів – нові ігрові, документальні, короткометражні та анімаційні стрічки, а також найкращі фільми-переможці фестивалів, які знято в Україні за останні роки.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.