У Києві таксист відмовився обслуговувати пасажирів українською мовою

Джерело: Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь/Facebook

У Києві водій таксі компанії Bolt відмовився обслуговувати пасажирів державною мовою.

“Водієві таксі, який вигнав пасажирок через їх законну вимогу обслуговувати державною мовою, не вдасться уникнути покарання”, – наголосив Кремінь, коментуючи інцидент, який стався у Києві.

За його словами, вже готується звернення до відповідних органів, зокрема до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt, для встановлення особи порушника та притягнення його до відповідальності.

Також Кремінь додав, що водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якої мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

“Кодексом України про адміністративні правопорушення безпосереднім порушникам мовного Закону в частині застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів передбачено адміністративне стягнення у вигляді накладення штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні ця сума становить 3400-5100 грн”, – підкреслив він.

У компанії Bolt відреагували на цю ситуацію та запевнили, що чоловіка “назавжди відсторонили від користування сервісом”.

“Ми також готові співпрацювати з правоохоронними органами та надати всю необхідну інформацію за їх офіційним запитом”, – зазначили в компанії у відповіді на запит громадського діяча Андрія Смолія.

  • Народна депутатка від партії “Голос” Інна Совсун розповіла, що потрапивши до лікарні, медпрацівники зверталися до її сина російської мовою.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.