США та Ізраїль думають над введенням миротворців у Сектор Гази

Джерело: Bloomberg

США та Ізраїль вивчають варіанти майбутнього Сектора Гази, включаючи можливість створення багатонаціональних сил, до складу яких увійдуть американські війська. Однак це при умові, якщо Ізраїль зможу витіснити з Гази бойовиків ХАМАС.

За словами джерел, ці розмови були викликані відчуттям терміновості розробити план щодо майбутнього Гази зараз, коли почалося наземне вторгнення.

Другий варіант передбачає створення миротворчих сил за зразком тих, які спостерігають за мирним договором між Єгиптом та Ізраїлем 1979 року, тоді як третій варіант передбачає передачу Гази під тимчасовий нагляд ООН.

Розмови щодо майбутнього Сектора Гази все ще на ранній стадії і багато що може змінитися.

Деякі офіційні особи США вважають такі варіанти передчасними або малоймовірними. Проте держсекретар Ентоні Блінкен натякнув про цю проблему на сенатській панелі, заявивши, що США розглядають низку варіантів майбутнього Гази.

“Ми не можемо повернутися до статус-кво, коли ХАМАС керує Газою. Ми також не можемо допустити — і ізраїльтяни самі починають з цієї пропозиції — аби Ізраїль керував або контролював Газу”, — сказав Блінкен, який відправиться до Ізраїлю цього тижня.

Речниця Ради національної безпеки Едрієнн Вотсон сказала Bloomberg, що “відправка американських військ до Гази у складі миротворчих сил не розглядається і не обговорюється”.

Державний департамент відмовився коментувати ці плани.

Ізраїльські офіційні особи неодноразово заявляли, що вони не мають наміру окуповувати Газу, але вони також заявили, що подальше правління ХАМАС є неприйнятним після нападу 7 жовтня, під час якого група вбила 1400 ізраїльтян і взяла в заручники понад 200 осіб.

Також мало доказів того, що Палестинська адміністрація, яка керує Західним берегом, захоче або зможе взяти під свій контроль Газу. США та Європейський Союз визнали ХАМАС терористичною групою.

Офір Фальк, зовнішньополітичний радник прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, сказав, що ХАМАСу було висунуто кілька варіантів. Передумовою для всіх них є знищення ХАМАС.

“Після того, як ХАМАС буде знищено, усі обговорювані варіанти базуються на передумові демілітаризації Гази”, – додав він.

Усі варіанти становлять політичну небезпеку для президента США Джо Байдена та інших країн, включаючи країни Перської затоки, не кажучи вже про Ізраїль.

Байден вважає, що загроза навіть невеликого контингенту американських військ може виявитися політично ризикованою, тому США не близькі до прийняття такого рішення. Крім того, ще не ясно, чи можуть арабські держави бути зацікавлені в участі цих планів.

Зрештою, Байден та інші офіційні особи США кажуть, що кінцева точка, яка включає суверенну палестинську державу, необхідна, але як саме досягти цього результату, майже не згадується в дискусіях, публічних чи приватних. А Ізраїль каже, що його військова операція може тривати місяцями та призведе до створення буферної зони навколо Гази.

За словами людей, обізнаних із ситуацією, одним із варіантів було б надання тимчасового контролю над Газою країнам регіону за підтримки військ США, Великої Британії, Німеччини та Франції. В ідеалі він також включатиме представників арабських країн, таких як Саудівська Аравія чи Об’єднані Арабські Емірати.

Другий варіант – це миротворчі сили за зразком Багатонаціональних сил і групи спостерігачів, які діють на Синайському півострові та навколо нього, дотримуючись умов мирного договору між Єгиптом та Ізраїлем. Ізраїль вважає, що ця ідея заслуговує на розгляд, за словами особи, знайомої з питанням.

Третім варіантом було б тимчасове управління смугою під егідою ООН. Це мало б перевагу легітимності, наданої ООН, але Ізраїль вважає це непрактичним, за словами людини, знайомої з мисленням Ізраїлю, яка додала, що Ізраїль вважає, що від світової організації мало хорошого.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.