По Куп’янському і Бахмутському напрямку росіяни створили ешелоновану систему РЕБ — Залужний

Джерело: The Economist

На Лимано-Куп’янському та Бахмутському напрямку російські військові створили ешелоновану систему радіоелектронної боротьби (РЕБ). Ворог постійно змінює елементи її розташування, розповів головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

За його словами, РФ налагодила серійне виробництво так званої “окопної радіоелектронної боротьби”, зокрема системи тактичного рівня, як “Сілок”, “Пітон”, “Гарпун”, “Піроєд”, “Стриж”, “Лісочок”.

Хоча росіяни з початку повномасштабної війни втратили велику кількість цієї техніки — ворог “продовжує зберегти значну перевагу в радіоелектронній боротьбі”.

“По Куп’янській та Бахмутській осях противник фактично створив ешелоновану систему радіоелектронної боротьби, елементи якої постійно змінюють своє місце розташування”, — зазначив генерал.

З української сторони до 2022 року добре зарекомендували себе у боях такі сучасні засоби радіоелектронної боротьби з БПЛА типу “Буковель-АД”, “Анклав”, “Хмара”, “Нота”.

“Але, попри це, на початок війни близько 65% типів станцій перешкод у частинах (підрозділах) Збройних сил України було виготовлено колишнім Радянським Союзом, а нових було лише 25%”, — підкреслив Залужний.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.