Група республіканців у Конгресі США закликають надіслати в Україну ракети великої дальності

Джерело: Reuters

Група високопоставлених республіканців у Конгресі США закликала президента США Джо Байдена надіслати в Україну ракети більшого радіуса дії.

У листі до Байдена від 1 листопада, з яким ознайомилося Reuters, провідні республіканці з комітетів Конгресу з міжнародних відносин і збройних сил сказали, що вони вітають повідомлення про те, що адміністрація надала Україні деякі армійські тактичні ракетні системи (ATACMS) обмеженої дальності, а також закликали надсилати більше систем більшого радіуса дії.

“Вимога України щодо здатності завдати глибоких ударів залишається невідкладною, особливо для ураження цілей по всьому Криму”, — написали представники Майкл Маккол і Майк Роджерс і сенатори Джеймс Ріш і Роджер Вікер.

У своєму листі законодавці США заявили, що Україна подала запит на ATACMS далекого радіусу дії та продемонструвала здатність використовувати їх відповідально, а Росія не посилила реакцію на їх використання.

“Очевидно, вам пора завершувати роботу над ATACMS. Ціна, пов’язана з нездатністю цього зробити, не тільки загрожує тупиковій ситуації на полі бою та подальшому затягуванню цієї війни, але й загрожує подальшій глобальній нестабільності, оскільки наші противники проводять операції впливу по всьому світу”, — написали вони.

Довідка. ATACMS (Army Tactical Missile System) – американська тактична балістична ракета класу земля – земля. Виробляє ракети компанія Lockheed Martin, і їх можна використовувати з такими системами як M270 MLRS, M142 HIMARS та інших модифікацій. ATACMS мають функцію стрільби на відстань 300 км. Однак тут також багато що залежить від модифікації.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.